Mapa antic de Menorca
Aquest tros de món està dedicat als amics de Menorca, sobretot als de Llucmaçanes. Aquest és un petit detall d’un mapa publicat cap a finals del anys quaranta del segle passat i obra de J. Marcaró Pasarius.
L’escala del mapa és força curiosa 1:31.250
Quan ho vaig veure per primera vegada el que em va cridar més l’atenció és la quantitat ingent de topònims de tota l’illa. Noms d’indrets, ja m’ho direu els nadius de Menorca, que segurament alguns ja s’han perdut totalment i d’altres deuen estar desapareixent.
6 comentaris - afegiu-ne un!:
ep! que ha passat amb el comentari dels menorquins que he llegit aquest matí?
ai ai ai que el follets d'internet ens volen arruinar el pocamandra....
Com dius, aquests indrets fan referencia als "llocs" o masies d'arreu de Menorca, moltes de les quals deuen estar abandonades, peró crec que moltes altres encara deuen estar en peu ja sigui en forma de explotació primària o reformades, açò sí, segurament moltes d'elles ja no són dignes de sortir a un mapa actual.
Gràcies per la dedicatòria, jeje,
Mapa de Menorca de J. Mascaró Pasarius.
L' escala força curiosa es consecuencia de que totes les escales normalitzades 1/5000 , 1/10.000 , 1/20.000 , 1/25000, etc. es troban registrades principalment per l'administració. Si jo vull fer un mapa d'un poble, l'escala no serà 1/5000, sino segurament 1/7100 . Esteve Bagur
Esteve, gràcies per la teva aportació a la meva ignorància.
Ara que ho dius sí és veritat que quan mires mapes o cartografia no oficials, les escales són diverses.
Si en saps alguna cosa més sobre aquest mapa d’en Mascaró, coma ara exactitud en els topònims, o alguna curiositat més, t’ho agrairia.
Enric Garcia
Comentari per l`Enric.
D'en Mascaró Pasarius s'en pot fer un tesi doctoral. Va fer una feinada. Tenc un dels seus primers mapes de Menorca a un escala mes reduida de l'any 1947.
El topònims son exactes. Cal tenir en compte que a Menorca, cada recinte, cada tencat amb paret seca de les finques "llocs" tenen el seu nom, fruit del pas del temps i de les circuntancies del moment. Ja enviaré el mapa d'una finca on surten els noms de cada tros de terra. Esteve Bagur.
Esteve, gràcies de nou pels teus comentaris.
Realment és apassionant la feina feta per gent com en Mascaró Pasarius.
Alguna cosa havia llegit sobre el nom que se li dona a cadascuna de ses tanques d’un lloc. Crec que en unes llibretes sobre folklore i costums de l’illa que es van publicar fa uns anys.
Molt amable si m’envies el mapa de que parles.
Ho pots fer a l’adreça pocamandra@lamalla.net
Salut. Enric
Publica un comentari a l'entrada