02 de juny, 2009

Expansió de les cotorretes de pit gris

Cotorra gris al Poblenou

L’individu de cotorreta de pit gris de la foto va ser captat l'altre dia al parc del Poblenou de Barcelona cruspint-se el seu “bocata” tranquil·lament, birlat literalment a un grup de coloms que eren alimentats per unes persones compassives dels animals.
La cotorreta de pit gris Myiopsitta monachus és originària d’Amèrica del sud. Pels anys setanta varen comercialitzar-se abundantment i eren moltes les llars que comptaven amb algun exemplar d’aquest petit lloro.
Fa unes tres dècades que van començar a observar-se en llibertat per diversos barris de Barcelona. Tots aquells primers exemplars eren escapats dels seus habitatges engabiats, o molt probablement, deixats anar com aquell qui no vol la cosa, degut a l’afartament dels propietaris pels seus “simpàtics” crits de lloro “entranyable”.
Posteriorment van anar aparellant-se i criant. Feien els nius a llocs tant inversemblants com el que mostra la foto, presa a l’any 1981 al barri del Besòs de Barcelona. Avui en dia, els nius els fan a qualsevol arbre autòcton o d’ornamentals introduïts, a banda de torres d’enllumenat, etc. Niu de cotorra, Barcelona 1981
El seu gran espectre alimentari la fan una espècie problemàtica que, molt probablement d’aquí un temps, pugui ser causa dels primers maldecaps a nivell de plaga. Als nuclis urbans no tant, però les petites poblacions actuals que es troben en medis rurals, poden esdevenir un problema per els conreus, sigui quin sigui el tipus de vegetal.

0 comentaris - afegiu-ne un!:

Powered by 
Blogger